Ratsastaminen on yhteisöllinen harrastus. Varmaan kaikilla ratsastusta harrastaneilla on muistoja yhdessä oppimisesta tunneilla, kimpassa tehdyistä tallitöistä, kisareissujen aamuista tai kesän ratsastusleirien tunnelmasta. Yksi tapa kuulua hevos- ja ratsastusrakkaaseen yhteisöön on liittyä ratsastusseuraan. Suomessa on noin 500 ratsastusseuraa, jotka kuuluvat kattojärjestö Suomen Ratsastajainliittoon, joka tunnetaan myös lyhenteellä SRL. Jäseniä seuroissa on huima määrä: yhteensä lähes 50 000 ratsastuksen ystävää. Yleensä seurat toimivat ratsastuskoulun yhteydessä ja ne järjestävät jäsenilleen esimerkiksi valmennusta, erilaisia kilpailuja, koulutusta, luentoja sekä kerhotoimintaa. Toiminnassa otetaan huomioon sekä kilpatasoiset ratsastajat että harrastajat.

Mitä muita etuja ratsastusseuraan kuulumisessa sitten on? Jäsen saa tietysti tietoa ratsastuksesta ja hevosista. Seuraan kuuluva saa muun muassa kattavan urheiluvakuutuksen, jäsenkortin sekä Hippos-lehden, joka ilmestyy seitsemän kertaa vuodessa. Ratsastajainliitolla on myös yhteistyökumppaneita, jotka myöntävät seurojen jäsenille erilaisia etuja. Ratsastusseuraan kuuluminen on pakollista, jos haluaa kilpailla taikka suorittaa erilaisia hevostaito- ja ratsastusmerkkejä. Kaikki Suomen ratsastusseurat löytää Suomen Ratsastajainliiton internetsivuilta osoitteesta www.ratsastus.fi. Jos haluaa liittyä johonkin seuraan, voi ottaa yhteyttä sen yhteyshenkilöön. Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin muutamaan seuraan.

 

Suomen vanhin ratsastusseura: Suomen Kenttäratsastusseura

Helsingissä toimiva Suomen Kenttäratsastusseura (KF) on pitkien perinteiden seura. Se on Suomen kaikkein vanhin ratsastusseura, joka perustettiin jo vuonna 1911. Myös ensimmäiset ratsastuskilpailut järjestettiin saman vuoden aikana. Seuran alkuaikoina sen toimintaan kuului nykypäivänä niinkin eksoottiselta kuulostavia lajeja kuin metsästys- ja musiikkiratsastusta! Seuran ansiota on se, että perinteikäs Laakson Ratsastusstadion katsomoineen rakennettiin Helsinkiin vuonna 1937 – stadion on yhä olemassa ja käytössä, toki alkuperäistä modernimpana versiona. Nimestään huolimatta seura ei ole pelkkään kenttäratsastukseen keskittyvä seura. Voit lukea lisää Suomen Kenttäratsastusseuran toiminnasta heidän kotisivuiltaan.

 

Suomen suurin: Tampereen Ratsastusseura

Tampereen Ratsastusseuralla on noin tuhat jäsentä. Pääluvun ansiosta se on Suomen suurin ratsastusseura. Myös seuran historia on mittava: se on toiminut jo vuodesta 1926 alkaen. Seura omistaa Tampereella Ratsastuskeskus Niihaman, mutta sillä on toimintaa myös kaupungin ja lähiseudun muilla talleilla. Tampereen Ratsastusseuralla ei ole omia hevosia, eikä se siis järjestä ratsastustuntejakaan. Sen sijaan TRS järjestää ratsastuskilpailuja sekä kisaamista aloitteleville että Suomen kärkiratsastajille. Seura järjestää myös erilaisia valmennuksia, koulutuksia, jäseniltoja ja matkoja. Nuorisotoiminta on olennainen osa seuran toimintaa. Lue lisää Tampereen ratsastusseurasta heidän nettisivuiltaan.

 

Pohjoisessa hevosen selässä: Rovaniemen Urheiluratsastajat

Rovaniemellä toimii peräti neljä Suomen Ratsastajainliittoon kuuluvaa ratsastusseuraa. Niistä yksi on Rovaniemen Urheiluratsastajat ry, joka tunnetaan myös lyhenteellä RoUr. Seuran tarkoituksena on tukea Rovaniemen alueen harrastajia sekä järjestää jäsenilleen eritasoisia kilpailuja koulu- ja esteratsastuksessa, valmennuksia sekä koulutustoimintaa. Lisäksi seura järjestää myös tapahtumia ja näytöksiä. Seuran kotitalli on Rovaniemen Ratsastuskeskus, joka sijaitsee aivan Rovaniemen keskustan tuntumassa. Seuralla on käytössä talkoopassi: sitä voi täyttää tekemällä talkootyötä seuran järjestämissä kisoissa tai tapahtumissa, ja täytetyllä passilla saa tiettyjä alennuksia seuran tapahtumissa.