Raviurheilu juontaa juurensa 1700-luvun Yhdysvaltoihin. Nykyisin lajin suurmaita ovat Suomi, Ruotsi, Ranska, Italia, Venäjä, Saksa ja Norja. Sen sijaan esimerkiksi Iso-Britaniassa ravien ohi ovat nousseet laukkakilpailut. Suomessa raviurheilu on yksi tärkeimmistä urheilulajeista rahallisestikin: raviurheilun kokonaisliikevaihto on vuosittain yli 200 miljoonaa euroa, ja palkintoja maksetaan noin 18 miljoonaa euroa. Suomessa järjestetään ravit kaikkina muina päivinä paitsi jouluaattona ja joulupäivänä, ja kilpailujen tiheys kertookin paljon lajin suosiosta. Aiemmin raveja seurattiin tiiviimmin paikan päällä mutta nykyisin niiden seuraaminen onnistuu esimerkiksi Toto Tv:n kautta. Radoilla on kuitenkin omanlainen tunnelmansa ja raveja käykin vuosittain seuraamassa noin 700 000 katsojaa. Raveissa juoksee noin 7000 ravihevosta ja ravit työllistävät noin 2000 ohjastajaa. Kärryillä ajettavien ravien lisäksi Suomessa harrastetaan myös raviratsastusta ja nuorille suunnattua poniratsastusta. Suomessa raviharrastukseen liittyy oleellisesti myös vedonlyönti, joka on monille osa kisojen kihelmöivää tunnelmaa.

 

Kuninkuusravit

Monille alasta kiinnostuneille kesän mielenkiintoisin tapahtuma on Kuninkuusravit. Kuninkuusraveissa voitosta taistelevat suomenhevoset, joista parhaat kruunataan kuninkaaksi ja kuningattareksi. Kuninkuusravit ovat vaativa kilpailu niin hevoselle kuin ohjastajallekin, joten kylmiltään ei kisaan ole asiaa. Siihen valmistaudutaan vuosia ja vain parhaimmat yksilöt tavoittelevat kirkkainta palkintoa. Kahden päivän aikana ajetaan kolme kisaa: ensimmäisen päivän 2100m ja toisen päivän 1609m ja 3100m. Näillä matkoilla vaaditaan kestävyyttä, nopeutta ja taitoa. Kuninkuusravien paikkakunta vaihtuu vuosittain. Maakunnat hakevat kisoja jo vuosia aiemmin, sillä mittaviin järjestelyihin kuluu niin aikaa kuin rahaakin. Toisaalta kisavieraat jättävät kaupunkiin sievoisen summan rahaa, sillä kahden päivän aikana Kuninkuusraveissa käy yleensä noin 50 000 vierasta. Kuninkuusravit ovatkin yksi Suomen kesäkauden suurimmista tapahtumista ja koska Kuninkuusraveja pidetään kansainvälisesti kovatasoisena kilpailuna, ne kiinnostuvat myös maamme rajojen ulkopuolella. Vuoden 2018 kilpailut pidetään Rovaniemellä.

 

St Michelin ravit

Vuonna 1981 alkaneesta St Michelin raviperinteestä on kehittynyt yksi maamme suurimmista ravitapahtumista, ja tapahtumaa saapuu nykyisin seuraamaan noin 25 000 innokasta lajin seuraajaa. St Michel on vehreän Mikkelin kaupungin ehdoton vetonaula ja vuoden suurin tapahtuma. Mikkelissä kisaavat lämminverihevoset ja sitä kutsutaan jo palkintojenkin puolesta suurkilpailuksi. Vuonna 2018 ensimmäisestä palkinnosta nettoaa erittäin mukavat 80 000€. Mikkelin rataa pidetään kansainvälisenkin mittapuun mukaan nopeana ratana, jonne moni ravien suurtähti on tullut hakemaan vauhtia hevoseen. Monella se on myös ollut kannattava sijoitus, sillä raviradalla on nähty useampia huippusuorituksia. Mikkelissä on rikottu useamman kerran maailmanennätys, ja kisoissa on nähty sellaisia suuruuksia kuin Mack Lobell ja Varanne. Tänä kesänä raveihin odotetaan ennätyssuurta kävijämäärää, sillä ravien oheen avataan messutapahtuma, jonka on tarkoitus tuoda lisäarvoa raviurheilusta kiinnostuneille. Messutapahtuma keskittyy hevosten hoitoon ja terveyteen.